Compania Electronic Arts a transmis că jocurile blockchain reprezintă „viitorul industriei noastre”. Pe de altă parte, însă, Valve le-a interzis recent pe platforma Steam.
Dar ce sunt aceste jocuri? Este vorba despre acele titluri care permit câștigarea de monede virtuale (play-to-earn), care acceptă plăți în criptomonede sau care permit crearea sau folosirea de elemente digitale, precum NFT-uri, ce pot fi tranzacționate într-un blockchain public, în afara jocului.
Mai simplu spus, sunt acele jocuri care integrează tehnologia crypto în economia lor.
NFT vine de la Non-Fungible Token, o tehnologie prin care este autentificat autorul folosind date stocate în blockchain. În jocuri, acestea pot fi skin-uri rare, piese vestimentare digitale sau opere de artă legate de titlul respectiv.
Jocurile blockchain sau care includ NFT-uri sunt controversate deoarece sunt deschise și descentralizate. În aceste jocuri, companiile precum Valve sau Apple nu își primesc partea din tranzacțiile efectuate în interiorul acestora.
Citește și Top 10: Cel mai bine vândute jocuri video din toate timpurile
În crypto gaming, bunurile digitale din jocuri capătă valoare în lumea reală. Când un gamer renunță la un joc și îl dezinstalează, el nu pierde bunurile digitale create sau câștigate în acesta. Ele continuă să existe în blockchain. Practic, jucătorul le ia cu el și le poate păstra sau vinde.
Mai mult, spre deosebire de jocurile tradiționale, care aparțin în întregime entităților care le-au creat și distribuit, în jocurile crypto oricine poate crea și deține o mică parte din jocul respectiv.
Exemple de astfel de titluri sunt „Rust”, „Coin Hunt World”, „The Sandbox” sau „Axie Infinity”.
În 2020, piața de crypto gaming a avut o valoare de 321 de milioane de dolari, potrivit Triple-A.