Gamingul este o industrie aflată în plină dezvoltare și o modalitate prin care oamenii reușesc să treacă prin aceste vremuri dificile. Totuși, această activitate nu este asociată cu un stil de viață sănătos, iar în spatele luminițelor RGB, zâmbetelor de pe afișe și culorilor vii în care sunt promovate jocurile și evenimentele de profil se ascund multe drame.
Julia Bright se juca opt ore pe zi Overwatch, dar corpul ei a început să cedeze, potrivit Wired UK. Din această cauză, tânăra a trebuit să reducă drastic sesiunile de gaming. Acum, chiar și după doar două ore petrecute la PC mâinile o dor foarte tare, mai ales cea dreaptă, în care ține mouse-ul. La doar 20 de ani, speranța tinerei de a deveni jucătoare profesionistă s-a năruit, în ciuda faptului că este talentată.
Bright este o persoană care preferă, la fel ca mulți alți gameri, claw grip-ul, o modalitate de a ține mouse-ul în care contactul cu dispozitivul se face cu podul palmei şi vârfurile degetelor. Aceasta este mai periculoasă pentru mână decât palm grip-ul, când interiorul mâinii atinge aproape toată suprafaţa superioară a dispozitivului.
Bright recunoaște că ar fi putut evita problemele de sănătate dacă ar fi luat pauze mai dese pentru a se întinde și relaxa. Nu a ajutat nici faptul că jocul Apex Legendes a prins-o atât de tare în mrejele lui încât s-a jucat în neștire timp de două luni. Apoi, Julia a început să simtă dureri puternice la încheieturi, iar la mâna dreaptă i-a apărut o umflătură asemănătoare cu o nucă. După mai multe luni de investigații medicale, medicii au pus diagnosticul final. Durerile crunte erau provocate de un ligament întors și de un tendon deplasat. După ce a fost operată, tânăra a avut mâna imobilizată timp de 12 săptămâni. Au urmat câteva luni de fizioterapie și odihnă. Bright se joacă și acum, dar doar în sesiuni scurte, de 40 de minute. Jocul preferat este Valorant, iar speranțele ei de a deveni jucătoare profesionistă s-au năruit, cel puțin pentru moment.
Lindsey Migliore este medic și gamer. S-a jucat încă de la vârsta de șase ani. În urmă cu câțiva ani a fost prinsă de febra Fortnite, în care intra frecvent împreună cu șapte prieteni, medici de asemenea. Când toți au început să simtă dureri la mâini, cam în același timp, Migliore a realizat că acestea sunt cauzate de multele ore petrecute în joc. Dar deși domeniul esports se dezvoltă accelerat, medicina nu ține pasul cu el. Migliore, care are porecla „GamerDoc”, vrea să schimbe acest lucru. În urmă cu doi ani ea a început să lucreze direct cu gameri profesioniști pentru a le îmbunătăți sănătatea și pentru a preveni apariția unor afecțiuni grave.
Esports medicine is a blossoming physiatric and orthopedic field. Check out my new article in @kevinmd to learn more about the recognition of esports by the medical field, and how that might not always have the best consequences. https://t.co/X4lESp4QAG
— Dr. Lindsey Migliore (@DrMigliore) July 25, 2019
Potrivit ei, timp de mai mulți ani se produc mici leziuni ale țesuturilor din cauza apăsării constante de butoane în timpul sesiunilor de gaming. Apoi, aceste persoane ridică o geantă mai grea, o bilă de bowling sau se întind după un obiect și se produce o leziune gravă a țesutului deja obosit.
Gamerii profesioniști pot face 600 de mișcări pe minut cu degetele în timp ce joacă unele titluri. Însă mâinile nu au fost „gândite” pentru așa ceva, ci pentru a apuca obiecte și pentru a ajuta omul să se urce în copaci.
Majoritatea gamerilor profesioniști de succes sunt, pe lângă asta, vedete pe internet și persoane foarte bogate. Asta deoarece industria esports a ajuns să valoreze miliarde de dolari, iar audiența pentru aceste competiții este estimată la 500 de milioane de persoane la nivel global. Nu e de mirare că toți adolescenții visează să trăiască precum „FaZe Censor” sau „Shroud”.
De multe ori, însă, cei care aspiră la astfel de cariere folosesc accesorii pentru gaming – tastaturi, scaune – ieftine sau nepotrivite, care nu le protejează sănătatea. Folosirea unui mouse nepotrivit, chiar și doar pentru muncă de birou, poate provoca probleme serioase de sănătate.
Nu doar încheieturile pot suferi. Sesiunile lungi de gaming înseamnă, de obicei, puțină activitate fizică și o alimentație nesănătoasă și neregulată. Această activitate duce, de obicei, la obezitate și problemele asociate cu aceasta. Gamingul excesiv cauzează inclusiv probleme psihice, de la depresie, insomnie și până la tulburări care pot duce chiar la sinucidere sau crime.
Nu e de mirare astfel că, în iunie, Jian „Uzi” Zihao, jucător celebru de League of Legends din China, a anunțat că se retrage la doar 23 de ani din cauza problemelor fizice și psihice grave pe care i le-a cauzat cariera lui.
Oamenii obligați să stea în case în timpul pandemiei s-au jucat mai mult ca niciodată. În SUA au fost vândute în 2020 jocuri video în valoare de 29,4 miliarde de dolari, sumă mai mare cu 23% decât cea consemnată în perioada similară a anului trecut. Mai mult, în iulie vânzările de jocuri video pentru iPhone au crescut cu 44% în Japonia și cu 20% în Uniunea Europeană, potrivit Sensor Tower.
Au crescut și vânzările de hardware. Cei care nu aveau console și-au cumpărat, iar cei care le aveau au cumpărat mai multe jocuri pentru ele, potrivit World Economic Forum. Profitul companiilor din industruie a explodat, de asemenea. Nintendo a consemnat câștiguri nete de 1,4 miliarde de dolari în cel de-al doilea trimestru al anului, de cinci ori mai mare decât în perioada aprilie – iunie din 2019. Cifrele bune au fost susținute de lansarea jocului Animal Crossing: New Horizons, care a devenit un fenomen.
Surse: Wired UK, Weforum.org