Cine sunt patronii marilor echipe de eSports: Fnatic, G2, Vitality, Liquid sau Cloud9

Autor: Cosmin Aionita | 01.07.2020
Cine sunt patronii marilor echipe de eSports: Fnatic, G2, Vitality, Liquid sau Cloud9

Chiar dacă ne aflăm într-o perioadă de pandemie, unde izolarea și măsurile de prevenție au făcut imposibilă desfășurarea de evenimente aglomerate de orice fel, nu putem nega avântul înregistrat de domeniul eSports în ultimii ani. Spre exemplu, în 2019, primele zece echipe fruntașe specializate în eSports au înregistrat câștiguri cumulate din turneele de profil de peste 50 de milioane de dolari. Cine sunt însă “oamenii din umbră”, patronii marilor echipe de eSports precum Fnatic, G2, Vitality, Liquid sau Cloud9? Pentru a afla cine sunt „patronii” din domeniul eSports, am aruncat o privire asupra fiecărei dintre aceste echipe.

Fnatic

Fnatic este unul dintre cele mai populare nume din aria eSports, echipa fiind fondată în 2004 de Sam Mathews. Un antreprenor de succes, Mathews avea experiență în domeniu, fondând și UGAME, o rețea socială dedicată în exclusivitate gamerilor, dar și NEVERBLAND, o inițiativă specializată pe dezvoltarea companiilor de tip start-up.

De la înființare și până la obținerea primului turneu major – Campionatul Mondial de League of Legends din 2011 – au trecut câțiva ani, însă, odată cu acest succes, Fnatic a devenit o prezență constantă pe prima treaptă a clasamentelor, câștigând peste 200 de turnee, organizate în jurul a 30 de jocuri diferite.

De altfel, Fnatic are echipe ce reunesc jucători de pe tot globul, pentru “discipline” precum Apex Legends, Counter-Strike: Global Offensive, Dota 2, Heroes of the Storm, League of Legends, PUBG Mobile sau Rainbow Six Siege. Conform site-ului esportsearnings.com, Fnatic a obținut câștiguri de 1,8 milioane de dolari în 2019, din participarea în nu mai puțin de 62 de competiții.

cine sunt patronii eSports

G2 Esports

G2 Esports, echipă cunoscută inițial drept Gamers2, a fost fondată în 2014 de spaniolul Carlos „ocelote” Rodríguez Santiago, un fost jucător profesionist de League of Legends, alături de investitorul Jens Hilgers.

Eminența cenușie din spatele G2 Esports, Hilgers are un trecut bogat în domeniul eSports, fiind unul dintre fondatorii celebrei Electronic Sports League (ESL), una dintre cele mai mari și importante organizații de profil din lume. De asemenea, Jens Hilgers este cofondatorul și CEO-ul companiei Dojo Madness, o agenție specializată în prelucrarea datelor din domeniul eSports.

În 2019, reprezentanții G2 Esports au participat în 54 de competiții, obținând câștiguri de aproape 2,5 milioane de dolari. La fel ca în cazurile altor echipe de prestigiu, și “atleții” G2 Esports sunt specializați pe mai multe jocuri, precum League of Legends, Counter-Strike: Global Offensive, Hearthstone, Rocket League, Rainbow Six Siege sau iRacing.

cine sunt patronii eSports

Team Vitality

Un alt nume foarte cunoscut din acest domeniu, Team Vitality a fost înființat de francezii Fabien Devide și Nicolas Maurer, ce au încercat, de-a lungul timpului, să mențină independența echipei. Totuși, din cauza greutăților financiare, cei doi au fost de acord ca, în 2018, Team Vitality să primească o investiție de 20 de milioane de dolari din partea miliardarului Tej Kohli.

Conform esportsearnings.com, Team Vitality a participat, pe parcursul anului 2019, în 75 de turnee, obținând câștiguri de peste 1,75 milioane de dolari. De-a lungul timpului, reprezentanții Team Vitality au concurat în jocuri precum Counter-Strike: Global Offensive, FIFA, Fortnite Battle Royale, Hearthstone, League of Legends, PlayerUnknown’s Battlegrounds, Rainbow Six: Siege, Rocket League sau Street Fighter V.

cine sunt patronii eSports

Team Liquid

Pornit in 2001 drept un site de știri dedicat fanilor StarCraft, Team Liquid a făcut pasul către gaming-ul profesionist odată cu lansarea foarte așteptatului, la acea vreme, StarCraft II: Wings of Liberty. Fondat de olandezii Victor Goossens și Joy Hoogeveen, Team Liquid este condus acum, din postura de CEO, atât de Victor Goossens, cât și de americanul Steve Arhancet.

În 2016, cei doi au cedat pachetul majoritar al Team Liquid către aXiomatic Gaming, păstrându-și însă pozițiile de conducere. Cine sunt însă acești aXiomatic Gaming, patronii unei echipe atât de importante de eSports? Este vorba despre un grup de investiții din care fac parte Peter Guber (coproprietar al echipei de baschet Golden State Warriors), faimosul fost baschetbalist Magic Johnson sau Steve Case, cofondatorul gigantului AOL.

Team Liquid a fost una dintre fruntașele competițiilor din 2019, participând la nu mai puțin de 207 de turnee și obținând câștiguri de aproape 9,5 milioane de dolari. O asemenea performanță nu ar fi putut fi posibilă fără a participa la foarte multe discipline, precum Apex Legends, Clash Royale, Fortnite, Counter-Strike: Global Offensive, Dota 2, Hearthstone, League of Legends, PUBG, StarCraft II, Super Smash Bros., Rainbow Six Siege, Tekken 7 sau Call of Duty: Modern Warfare.

Cloud9

Cloud9 este o echipă americană de eSports, fondată de CEO-ul Jack Etienne în 2013, atunci când a achiziționat fost echipă de League of Legends a celor de la Quantic Gaming. Succesul nu a întârziat să apară, după câștigarea Ligii nordamericane de League of Legends, Cloud9 reușind să devină campioană mondială la Heroes of the Storm în 2015, la ediția inaugurală a campionatului mondial dedicat acestui joc.

De-a lungul timpului, echipele din cadrul Cloud9 au concurat la jocuri precum League of Legends, Heroes of the Storm, Counter-Strike: Global Offensive, Hearthstone, Overwatch, Fortnite, PUBG sau Rainbow Six Siege. În 2019, Cloud9 a participat la 89 de turnee, obținând câștiguri de peste 1 milion de dolari.

Sursa: Esportsearnings.com

Urmărește Go4Games.ro pe Google News