Perioada sfârşitului de an calendaristic este destul de aglomerată din punctul de vedere al lansărilor de jocuri, mai toţi publisherii îngrămâdind cât mai multe titluri în lunile octombrie-noiembrie, în speranţa unor vânzări consistente de sărbători. În mod inevitabil, unele jocuri, mai puţin interesante la prima vedere, sunt eclipsate de titlurile AAA mediatizate puternic: astfel, pentru fiecare Star Wars Jedi: Fallen Order sau Death Stranding, avem parte şi de un Blacksad: Under The Skin. Din fericire, odată încheiate nebunia sărbătorilor de iarnă şi trecerea în noul an, luna ianuarie reprezintă o ocazie perfectă pentru a arunca o privire şi asupra acestor titluri mai puţin cunoscute. Şi, cel puţin în cazul lui Blacksad: Under The Skin, nu am regretat mai deloc timpul petrecut alături de joc.
În primul rând, Blacksad provine de la publisher-ul francez Microids, un semn că nu avem de-a face cu vreun shooter tipic sau pseudo-RPG open world, genuri deja folosite în exces de marii jucători din industrie. De asemenea, Blacksad are la bază o serie de benzi desenate relativ recentă, începută în anul 2000, care, deşi realizată de scenaristul Juan Diaz Canales şi artistul Juanjo Guarnido (ambii spanioli), a fost dedicată iniţial pieţei franceze. Iar cei care au trecut prin Pif-uri, Rahan-uri sau Tintin-uri ştiu că piaţa europeană de benzi desenate este diferită de seriile cu supereroi populare peste ocean, Blacksad nefăcând excepţie. Este suficient să amintim că toate personajele din acest univers sunt reprezentate de animale cu aspect umanoid, iar cadrul narativ aminteşte de romanele poliţiste noir scrise de autori precum James Hadley Chase sau Raymond Chandler.
Iar spaniolii de la Pendulo Studios, veterani ai jocurilor adventure (seria Runaway vă spune ceva?), au reuşit să transpună această viziune aproape perfect într-un joc video, cel puţin în ceea ce priveşte prezentarea sa audio-video. Pornind jocul fără mari aşteptări (media notelor agregate de Metacritic nu era tocmai încurajatoare), am rămas de-a dreptul uimit de cât de fidel sunt reproduse personajele din joc şi cât de bine sunt interpretate vocile acestora. Astfel, secvenţa introductivă a fost suficientă pentru ca Blacksad: Under The Skin să mă captureze în totalitate.
Un aport l-a avut şi intriga, potrivită pentru o astfel de poveste poliţistă: detectivul particular John Blacksad este angajat pentru a dezlega misterul unei aparente sinucideri a managerului unei săli de box, precum şi găsirea unui luptător care a dispărut cu numai câteva zile înainte de marele său meci împotriva campionului en-titre. Bineînţeles, îşi fac apariţia mai toate stereotipurile genului, precum doamnele şi domnişoarele aparent vulnerabile, însa foarte capabile de a te înjunghia pe la spate, prietenii şi aliaţii mai mult sau mai puţin dubioşi, vedetele de carton, mafioţi, conspiraţii etc.
Totuşi, în ciuda aspectului de desen animat, Blacksad: Under The Skin propune o abordare matură, care nu se sfieşte să scoată în prim plan unele subiecte deosebit de sensibile, precum segregaţia rasială, dopajul la cele mai înalte ranguri, folosirea copiilor drept cobai pentru experimente ştiinţifice, mafia pariurilor etc. De altfel, însăşi rasa de animal a unui personaj îi ascunde, de cele mai multe ori, personalitatea şi abilităţile: în lumea din Blacksad, reptilele nu sunt considerate de încredere, fiind asociate escrocilor, în timp ce natura felină a eroului principal îi trădeaza curiozitatea specifică, dar şi încăpăţânarea de a duce la bun sfârşit o sarcină aparent imposibilă, indiferent de consecinţe.
În aceste condiţii, povestea din Blacksad: Under The Skin decurge într-un mod mai puţin previzibil decât m-aş fi aşteptat, existând suficiente întorsături de situaţie pentru a menţine viu interesul jucătorului pe durata celor aproximativ 9-10 ore ale sale. Deşi producătorii descriu Under The Skin drept “o dramă interactivă” asemanatoare cu alte titluri de gen, cum ar fi cele de la Telltale Games, jocul este, din anumite puncte de vedere, mult mai asemănător cu aventurile point and click tradiţionale.
Spre exemplu, în Blacksad veţi petrece o bună perioadă de timp explorând şi interacţionând cu obiectele din mediul înconjurător, tocmai ca într-o aventură clasică. Şi, deşi detectivul Blacksad nu beneficiază de un inventar propriu-zis, precum în alte jocuri de gen, acesta poate colecţiona, “mintal”, diverse indicii. Jocul va semnaliza momentele în care au fost culese suficiente astfel de indicii pentru a face o deducţie logică, combinarea acestora pentru a progresa căzând în sarcina jucătorului.
Totuşi, din Blacksad: Under The Skin, nu lipsesc nici elementele mai moderne, precum schimburile de replici cu mai multe opţiuni de dialog, alegerile având darul de a influenţa modul în care evoluează povestea, şi nici secvenţele de acţiune bazate pe Quick Time Events. La acestea din urmă, din păcate, se vede lipsa de experienţă a producătorilor, QTE-urile din Blacksad fiind stângaci implementate, executarea corectă a unora fiind imperativă pentru a putea continua jocul: există şi posibilitatea ca detectivul Blacksad să fie ucis, caz în care vei relua acel QTE până când îl vei “nimeri” corect. Unele devin de-a dreptul frustrante, Blacksad fiind unul dintre puţinele jocuri din ultima vreme care m-au făcut, literalmente, să dau cu controllerul de pământ.
Însă nu aceste secvenţe QTE reprezintă marea problemă a jocului celor de la Pendulo Studios, ci lipsa evidentă de finisare. Pe scurt, Blacksad: Under The Skin a fost lansat înainte de a fi cu adevărat terminat. Astfel, deşi s-a ajuns cu patch-urile la versiunea 1.04, jocul este încă plin de bug-uri vizuale, cum ar fi shadere corupte, blocarea cartonaşelor cu sportivi (obiectele colecţionabile din Blacksad) pe ecran atunci când sunt culese, încărcarea şi afişarea anumitor locaţii înainte de secvenţele cinematice ce ar trebui să preceadă respectivele scene etc. În plus, timpii de încărcare sunt cam mari, iar framerate-ul nu străluceşte, cel puţin în ceea ce priveşte ediţia pentru PlayStation 4 a jocului. Din păcate, versiunea de PC pare a avea probleme şi mai mari, precum blocarea completă a mişcărilor personajului principal după culegerea unui cartonaş colecţionabil. Pur şi simplu ai impresia, în multe dintre instanţele jocului, că testezi un produs aflat într-o stare beta timpurie.
Aşadar, Blacksad: Under The Skin se dovedeşte a fi o aventură modernă extrem de capabilă, cu un univers şi o distribuţie de personaje de-a dreptul remarcabile, susţinute de o abordare narativă competentă, trasă însă în jos de o lipsă de finisare mult prea deranjantă. Cu alte cuvinte, dacă vă plac jocurile de aventură şi aveţi valenţe de beta tester, vă puteţi încumeta să încercaţi titlul celor de la Pendulo, mai ales la un preţ redus. Dacă preferaţi însă experienţele finisate, mai bine aşteptaţi vreme de încă 3-4 patch-uri, până atunci când dezvoltarea lui Blacksad: Under The Skin va fi finalizată cu adevărat.