Diablo III: Eternal Collection pentru Nintendo Switch a zburat puţin sub radar în momentul lansării, întrucât a fost eclipsat de un alt discurs referitor la celebra serie de hack & slash-uri de la Blizzard: infama conferinţă de la BlizzCon 2018. Astfel, în ciuda faptului că fanii au primit un joc „portabil” pe care chiar şi-l doreau, Blizzard a ales să vorbească despre jocul pentru mobil pe care nimeni nu l-a cerut, în consecinţă titlul de Switch fiind parcă ignorat de publicul larg.
Adevărata tragedie a lui Diablo III: Eternal Collection este faptul că acesta este jocul pe care cei mai mulţi fani ai seriei îl joacă deja, portat însă pe consola hibrid de la Nintendo, integrând absolut tot conţinutul care este disponibil şi pe celelalte platforme în acest moment. La preţul unui titlu normal, Diablo III pentru Switch include jocul original, expansion-ul Reaper of Souls, pachetul DLC pentru Necromancer şi toate patch-urile la zi, inclusiv conţinutul sezonal.
Cei care au un Nintendo Switch şi erau interesaţi de Diablo III pentru că îl joacă deja pe alte platforme cu siguranţă l-au cumpărat deja, sau aşteaptă o reducere, însă tot scandalul cu Diablo: Immortal a făcut acest joc aproape invizibil pentru restul lumii. Şi este mare păcat, întrucât nu există o altă metodă mai potrivită de a juca Diablo atunci când nu eşti acasă, în colţul tău de gaming, existând argumente solide pentru care să cumperi jocul pe Switch chiar în defavoarea celorlalte console precum Xbox One sau PlayStation 4.
Principalul motivul pentru care ai prefera această versiune este portabilitatea, dar şi posibilitatea de a te juca pe un ecran mai mare, atunci când ai nevoie. Portarea jocului este una dintre cele mai bune de până acum pentru consola celor de la Nintendo, oferind o performanţă excelentă în majoritatea situaţiilor, fără multe compromisuri pe partea de fidelitate grafică. Dacă pui jocul de Switch în comparaţie cu versiunea de PlayStation 4, vei observa că, în afară de faptul că rezoluţia este pe alocuri puţin mai mică (900p dinamic), avem de-a face cu exact acelaşi joc, iar posibilitatea de a-l lua „la purtător” şi a-l juca nativ şi offline pe consolă, fără improvizaţii precum Remote Play, reprezintă adevăratul avantaj.
În mod portabil, jocul rulează în rezoluţia nativă a display-ului, adică 720p, cu posibilitatea de a scădea în momente mai aglomerate, pentru a păstra framerate-ul de 60 de cadre pe secundă. Da, acesta este unul dintre jocurile acelea rare, care la tranziţia de pe PS4 şi Xbox One pe Switch, nu şi-a pierdut din fluiditate. Este o adevărată plăcere să joci Diablo III în mod portabil cu zeci sau sute de personaje pe ecran şi să observi că micuţa consolă de la Nintendo reuşeşte să păstreze un nivel foarte bun al performanţei. Evident, vor mai exista mici scăderi pe alocuri, în special mai târziu în joc, însă niciodată aceste momente nu durează mult şi nici nu sunt foarte dese.
Ce alte lucruri mai poate să facă Diablo III: Eternal Collection pe Switch? Poate să ofere multiplayer split-screen cu până la patru jucători, atât pe televizor, cât şi în mod portabil (greu de pus în practică pentru mai mult de doi jucători din pricina display-ului de dimensiuni mici, dar posibil). De asemenea, pot fi realizate combinaţii de party-uri online cu prieteni. Poţi juca online în party cu doi jucători de pe o consolă şi alţi doi de pe alta, sau trei pe una şi unul pe cealaltă.
Diablo III: Eternal Collection pentru Switch poate fi jucat atât cu un controller complet (realizat din două Joy-con-uri), cu un Pro Controller sau în mod single Joy-Con, fiecare jucător folosind „jumătate” de controller asemeni unui controller de SNES. În acest mod, controlul nu este tocmai confortabil, însă jocul măcar funcţionează, fiind perfect pentru momente în care ai 10-20 de minute de pierdut alături de cineva, atunci când nu eşti acasă.
De asemenea, poţi juca multiplayer cu până la patru Switch-uri, mai mulţi jucători având posibilitatea de a se conecta de pe o singură consolă. Este important de menţionat că un abonament Nintendo Switch Online este necesar pentru a accesa multiplayer-ul prin internet, însă cel local între console funcţionează şi fără.
Pentru review am parcurs o mare parte din campania single-player alături de mai mulţi jucători în co-op, atât local, cât şi online şi nu am sesizat decât foarte puţine instanţe de lag, probabil de la conexiunea Wi-Fi a unuia dintre jucători. Aceste momente au fost însă rare şi au trecut rapid. Nintendo Switch se conectează la reţea prin wireless, fiind necesar un adaptor de reţea pe USB separat pentru o conexiune pe fir.
Apoi am jucat foarte mult Adventure Mode, realizând quest-urile sezonale pe diverse dificultăţi, am făcut mai multe Nephalem Rifts şi am încercat să parcurg cât mai mult din cele cinci acte pentru a găsi ceva în neregulă cu această versiune a jocului. Totul a mers excelent de la început şi până la sfârşit, iar momentele în care rezoluţia dinamică scădea pentru a păstra framerate-ul nu au fost sesizabile decât în foarte puţine instanţe, care au avut loc în principal în modul portabil. Este important de menţionat că în modul „docked”, jocul a fost afişat pe un televizor 4K, iar totul a părut să arate bine, în ton cu grafica pe care o afişează în general un Xbox One sau un PlayStation 4 (original sau Slim), chiar dacă la o privire mai atentă se pot vedea anumite diferenţe.
Un argument foarte bun în favoarea abordării jocului în modul portabil este existenţa Nephalem Rifts, aceste instanţe fiind perfecte pentru fi abordate rapid în sesiuni scurte de 10-15 minute, într-o pauză, în autobuz, metrou, aeroport sau oriunde ai nişte timp de pierdut (la coadă la ANAF?). Este foarte uşor de recomandat versiunea de Nintendo Switch a lui Diablo III, în primul rând pentru că oferă tot conţinutul jocului în pachet şi apoi pentru că este singura versiune cu adevărat portabilă a jocului. Astfel, acesta devine unul dintre puţinele titluri esenţiale pentru această platformă care nu sunt realizate sau publicate de Nintendo şi rămâne unul dintre cele mai distractive jocuri de acest gen de pe piaţă.
Având în vedere că Diablo III: Eternal Collection poate să ofere timp nelimitat de gameplay, fiind special construit în jurul conceptului de a fi jucat în mod repetat, pachetul ar putea fi şi o alegere bună pentru cei care au bugete limitate şi vor să stoarcă şi ultimul strop de „valoare” din jocurile pe care le cumpără.