Longeviva serie de jocuri Castlevania revine cu un nou titlu, Lords of Shadow 2. La 28 de ani de la lansarea primului joc din serie, Castlevania pare un brand la fel de tânăr ca în prima zi. Dar acest nou titlu nu trebuie comparat cu cele de la începuturi, ci cu initialul Castlevania: Lords of Shadow, ce a fost lansat la finele anului 2010 şi a reprezentat primul titlu Castlevania dezvoltat de studioul spaniol aproape necunoscut MercurySteam Entertainment, în condiţiile în care în mod tradiţional seria a fost produsă de deţinătorii de drept ai licenţei, japonezii de la Konami.
Noul Lords of Shadow 2 este continuarea directă a jocului din 2010 şi este produs tot de către studioul din Spania, căruia i-a fost dată mână liberă pentru a îmbunătăţi reţeta şi a crea un produs şi mai interesant decât primul. Rezultatul nu este deloc rău, însă există şi anumite decizii de gameplay a căror introducere în joc poate fi contestată de jucători.
Povestea din Lords of Shadow 2 se petrece după evenimentele din primul titlu şi porneşte de la ideea că protagonistul Gabriel Belmont a devenit Dracula. Ba chiar, ca să sune cât mai interesant, personajul strigă într-o română cu accent englezesc „eu sunt Dracul”. Ideea de bază este că acest Dracula se trezeşte dintr-un somn de 500 de ani şi găseşte în jurul castelului său o lume modernă a anilor 2000. Lipsit de puteri şi în faţa unei oferte de nerefuzat ce vine din partea lui Zobek, Dracula acceptă să facă tot posibilul pentru a opri iminentul atac al trupelor Satanei. În schimbul acestei reuşite, Dracula va primi odihna veşnică la care râvneşte de atâta timp.
Nu pot să mă abţin aşa că voi prezenta încă de pe acum caracteristicile tehnice ale jocului. Am testat jocul în variantă PC pe două sisteme şi trebuie să menţionez că l-am putut experimenta cu absolut toate opţiunile grafice la maximum fără niciun fel de problemă pe un sistem cu procesor low-end şi o placă grafică Radeon HD6770, la rezoluţia de 1440×900. Framerate-ul jocului este foarte mare chiar şi în aceste cazuri, ceea ce arată că motorul grafic este extrem de bine optimizat.
„Optimizat, optimizat, dar cum arată?” Aici intervine partea cea mai interesantă. Jocul arată absolut superb, de la efectele vizuale şi până la modelele 3D şi direcţia artistică urmată de talentaţii desenatori şi level designeri ai studioului spaniol. Nivelele ce se petrec în perioada modernă într-un complex farmaceutic nu sunt totuşi chiar atât de spectaculoase vizual precum zonele medievale din trecutul îndepărtat al personajului, ce au un design uimitor.
Nici în zona auditivă nu am nimic de reproşat. Muzica se potriveşte foarte bine cu jocul, iar dialogurile sunt executate magistral de actori talentaţi precum Patrick Stewart sau Robert Carlyle.
Revenind la gameplay, Lords of Shadow 2 este un joc de acţiune ce fură idei de la alte jocuri consacrate. Am putut identifica elemente din jocuri precum God of War, Devil May Cry, Darksiders şi chiar Uncharted sau Dishonored. Camera jocului este în general mobilă şi controlată de utilizator, acesta reprezentând un pas înainte faţă de titlul apărut în 2010 a cărui cameră era mişcată automat de joc şi nu permitea control manual.
Luptele se desfăşoară în mod frecvent, iar inamicii apar în grupuri în calea lui Dracula pentru a îi strica toate planurile. La finalul fiecărei secţiuni importante de nivel are loc o luptă de tip boss fight, ce trebuie abordată în mod strategic şi se termină într-un mod spectaculos.
Dracula are 3 arme principale: prima armă şi cea mai simplă este Blood Whip-ul, un bici de uz general ce are o eficienţă acceptabilă atât aproape de personaj cât şi la distanţe medii. O altă armă este Void Sword, o sabie de gheaţă ce face damage către adversari însă în acelaşi timp restaurează şi câte puţin din viaţa lui Dracula. Ultima armă se numeşte Chaos Claws, iar când este activată îi transformă pumnii lui Dracula în nişte adevărate unelte ce pot distruge scuturile inamicilor şi alte tipuri de echipament de apărare. Toate aceste arme ale lui Dracula pot fi actualizate şi îmbunătăţite pe măsură ce personajul le foloseşte mai mult.
Ca în orice joc hack and slash, o mecanică foarte importantă este ferirea de atacul inamicului sau blocarea acestuia. Din acest punct de vedere jocul beneficiază de un buton de block ce trebuie utilizat la timp şi cu atenţie, căci unele atacuri sunt imparabile. Acelaşi buton în combinaţie cu apăsarea unei direcţii de mers va activa funcţia dash.
Este destul de deranjant faptul că, deşi schema de control a jocului funcţionează foarte bine pe tastatura şi mouse-ul de PC, toate tastele menţionate în timpul gameplay-ului sunt cele destinate unui controller de Xbox 360. Jocul chiar recomandă utilizarea unui astfel de controller.
Luptele, aşa cum spuneam, sunt interesante şi chiar frumos executate, însă jocul conţine şi nişte secţiuni de „stealth” (furişare) care nu fac altceva decât să rupă ritmul şi să creeze imaginea unui personaj laş şi lipsit de capabilităţi, în condiţiile în care discutăm despre un adevărat luptător, indiferent că a dormit sute de ani. Fără a da prea multe detalii, acele secţiuni îi elimină temporar lui Dracula abilitatea de a folosi arme şi îi cer doar să se mişte din punctul A în punctul B fără a fi văzut. Acest lucru se face de cele mai multe ori prin transformarea lui Dracula într-un şobolan şi eventual posedarea unui inamic.
Anumite secţiuni cer căţărarea lui Dracula prin diverse zone ale nivelului pentru a trece mai departe, iar sistemul de căţărare pe obiecte şi pereţi este foarte bine pus la punct, reuşind să ofere o cursivitate asemeni celei din jocuri precum Assassin’s Creed sau Uncharted.
Per total, Castlevania: Lords of Shadow 2 este un joc ce merită jucat. Oferă peste 15 ore de gameplay cu inamici interesanti, puzzle-uri şi o poveste interesantă atât pentru fanii seriei cât şi pentru nou-veniţi. Neajunsurile legate de secţiunile de stealth şi ale momente plictisitoare pot fi trecute cu vederea, căci jocul este mult mai mult decât atât.